pondělí 7. října 2024

ARTkanál aneb umění pod úvalským viaduktem

  


Premiéra výstavy umění pod viaduktem (nazývaným také Viadukt devíti kanálů) s názvem ARTkanál proběhla v sobotu 21. září 2024 v rámci akce Zažít Úvaly jinak. Úvaly se tak poprvé zapojily do celostátní akce Zažít město jinak.

 ARTkanálem jsme chtěli propojit atmosféru ikonické technické památky úvalského viaduktu s tvořivostí lidí – amatérů i profesionálů. Podařilo se nám splnit si sen – využít akustiku oblouku viaduktu k souznění zvuku saxofonů se zvukem jedoucích vlaků. A zdá se, že i návštěvníci a vystavující umělci si to užili.

Zapojili se amatérští i profesionální úvalští umělci, vystavovaly i děti. Nad naše očekávání byly na výstavu dodány obrazy s tématikou úvalského viaduktu, vytvořené právě pro ARTkanál. Zajímavé bylo srovnání obrazu viaduktu namalovaného učitelkou a obrazu namalovaného její žákyní.  Moc si toho vážíme! Kromě obrazů byla vystavena v oblouku umění i keramika, řezbářská práce, plastika.

Vystavující umělci: Zuzana Bednářová, Pavlína Bínová, Karel Bittner, Anežka Daňková, Jiří Dráb, Iva Fíková, František Frühauf, Jiří Fürst, David Fuxa, Petr Gilbert, Stella-Ellena Hártlová, Michal Havránek, Markétka Hranická, Zuzana Indrová, Moris Issa, Simona Jáchimová, Alena Janurová, Miloslava Kaňková, Jitka Kosková, Peter Kytlica, Dana Marten, Hana Novosádová, Jitka Pokorná, Lucie Pouchová, Václav Sokol, Jiří Štrosmayer, Petruše Tvrdíková, Vladimír Tvrdík, Petra Verzichová a Eliška Zradičková. 

V oblouku s promítáním historických pohlednic, kterému jsme  mezi sebou říkali „píp šou“, byly ve smyčce promítány historické pohlednice – celkem 57 pohlednic  z Úval z let 1906 až 1935.

Ve fotooblouku byla instalována do prostoru výstava „V hledáčku je viadukt“. Do ní  na výzvu v médiích přispělo několik autorů s fotografiemi viaduktu. Z příspěvků jsme měli radost a věříme, že jsme autory originální formou prezentace potěšili. Kromě toho byly vystaveny i kuriózní fotografie staveb s devíti oblouky ze světa. Návštěvníci si mohli přečíst o historii viaduktu, od roku 2008 vyhlášeném kulturní památkou, a také o jeho autoru, vrchním inženýru Janu Pernerovi. 

A v průběhu odpoledne se malovalo křídami na asfaltovou cestu anebo voskovkami na skicák.

Program byl korunován hudebním vystoupením. Náladu zvedal a tváře lidi rozzářil úsměvem Ďáblický saxofonový kvartet, soubor 4 amatérských hudebníků, kteří hráli s radostí a přidávali skladby na vyžádání. A později odpoledne vystoupilo s písničkami skvělé duo z kapely Děsband.

O občerstvení se neplánovaně postaraly dobrovolnice ze spolku Zachraňme koupaliště, které napekly dobroty (profesionální kavárna musela být na poslední chvíli zrušena kvůli povodním). Vařila se i káva a čaj. Podle neustále obleženého stolku jsme usoudili, že to chutnalo.

ARTkanál  byl zajištěn v gesci spolku Zachraňme koupaliště a byl součástí akce Zažít Úvaly jinak. Akci podpořilo město Úvaly a Nadace Via.

spolek Zachraňme koupaliště